Kvällsstunden

Kvällsstunden rättar!

Vi på Kvällsstunden är såklart måna om att innehållet i tidningen alltid skall vara korrekt, rätt och riktigt. Men ibland blir det fel ändå. Därför har vi valt att här göra några rättelser och förtydliganden. Om du som läsare upptäcker något fel i tidningen (som inte finns med bland rättelserna nedan) är vi tacksamma om du uppmärksammar oss på detta genom att skicka ett mail till: redaktion@tidningshuset.com

I Kvällsstunden nummer 32, 2014

– Fel webadress på sidan 2. Adressen till hemsidan om liebruk ska vara http://liebruk.se. Det kan också gå med bara liebruk.se

I Kvällsstunden nummer 32, 2014

– Fel i Kryptot nr 32. Bokstaven N saknar en siffra. Det ska vara nr 6.

I Kvällsstunden nummer 30, 2014

– Fel i Bildkrysset nr 30. Nyckeln “talrubbning” är uppenbarligen fel, men vi kan ge lösningen – ATAXI. (Personer som får diagnosen ataxi upplever ett misslyckande av muskelkontroll i sina armar och ben, som kan leda till en brist på balans, koordination, och möjligen en störning i gång. Ataxi kan påverka fingrar, händer, armar, ben, kropp, tal och till och med ögonrörelser.)

I Kvällsstunden nummer 11, 2014

– Rätt om “Wilma Rudolph”. I artikeln om Wilma Rudolph står att USA vann 4 x 100- metersstafetten i Melbourne 1956, men de blev trea. Vann gjorde Australien. 1960 i Rom blev det däremot guld för USA.

I Kvällsstunden nummer 6, 2014

– Rätt om “Gummikungen”. I artikeln om Nils Adamsson, även kallad Gummikungen, i vårt tema om Medelpad i nummer 6 står det att han föddes 1839. Det rätta årtalet skall givetvis vara 1879.

I Kvällsstunden nummer 5, 2014

– Rätt om “Tjadden”. I Nöjesprofilen i Kvällsstunden nummer 5 skriver vi om Lars Hällström, även kallad Tjadden. I artikeln står det att han började sin teaterbana inom SGU. Denna förkortning står för “Sveriges godtemplares ungdomsförbund” och absolut inget annat. Vi beklagar den felaktiga översättningen av denna förkortning.

I Kvällsstunden nummer 3, 2014

Rätt om C-vitamin. Det lilla ordet ”milli” kan betyda så mycket. När Gunilla Gademan skrev om C-vitamin i sin matspalt i nr 3 så fattades just det lilla ordet. En vuxen person behöver 60 milligram C-vitamin om dagen och en apelsin som väger 100 gram innehåller ca 80 milligram C-vitamin.

Rätt om sparbössan. Den sparbössa vi visade på sid 28 i nr 3 avbildar inte Kruttornet i Visby utan Norderport.
UPPDATERAD! Swen-Arne Wighammar från Visby ringde och sa att det inte var Kruttornet (och inte heller Norderport) som avbildades på sparbössan i nr 3. Det är Långa Lisa, som är det högsta tornet av de 27 som finns kvar i Visby ringmur. Vi har kollat bilder på nätet och är böjda att hålla med honom, även om avbildningen inte är exakt.
UPPDATERAD! Sparbössan i nr 3, föreställande ett av Visby ringmurs torn, fortsätter att vålla förvirring. Enligt senaste uppgift är det inte Långa Lisa som är förebilden (så som påstods i nr 6) utan Sankt Göransporten, tidigare även kallad Hospitalsporten eller Ödeporten. Om detta är sista ordet i frågan återstår att se…

– Lilla korsordet nummer 3. Här fattas det en nyckel. Lodrätt 9 skall vara: “Hittas ofta i skorstenen”

I Kvällsstunden nummer 52, 2013

I Bildkrysset nummer 52 har det blivit ett fel i svaret. I svaret till nyckeln “Gotländsk stenpelare” måste ni stava fel för att det skall bli rätt. Vokalerna i mitten har råkat byta plats med varandra.

– Några läsare har påpekat att drottning Silvia inte föddes i Brasilien som vi skrev i nr 52. Hon föddes i Heidelberg i Tyskland den 23 december 1943 och flyttade till Brasilien med familjen 1947. Tio år senare återkom familjen till Västtyskland och det var där under OS i München som hon träffade Sveriges kronprins Carl Gustaf.

I Kvällsstunden nummer 51, 2013

I Bildkrysset nummer 51 har det letat sig in ett fel. I en av nyckelrutorna står siffran 50. Där skall det stå 100 och inget annat.

I Kvällsstunden nummer 50, 2013

Tänk vad ett litet “X” kan ställa till det. I artikeln om Karolinerna i nummer 50 har just detta fallit bort. Kungen heter såklart Karl XII och inte Karl II som det skrivits i artikeln. Vi beklagar detta!

I Kvällsstunden nummer 48, 2013

Per Adolf Tamm blev 30 år äldre i artikeln i nr 48 än i verkligheten. Han dog nämligen 1856, inte 1886. Beklagar detta!

I Kvällsstunden nummer 46, 2013

I en av nycklarna till Nobelkrysset på sidan 22 har det letat sig in ett sakfel. Nyckeln “Första Nobelpriset i medicin 1901″ skall vara ”Första Nobelpriset i fysik 1901″.

I Kvällsstunden nummer 44, 2013

– I receptet till äppelkakan med mandelmjöl i vecka 44 har en ingrediens fallit bort. Det ska vara två ägg med i receptet.

– På framsidan av nr 44 skrivs det om Alf Hambe och hans visor. En av hans mest kända har i texten råkat döpas om till “Kajsas visa”. Den heter givetvis “Kajsas udde” och inget annat.